In 10 simpele manieren om je privacy online te vergroten gaf ik je tien basistips om minder sporen achter te laten op het internet. Nu gaan we een stapje verder. Het wordt iets technischer, maar ik bespreek niets wat jij niet zelf kunt. Onder de tips volgt uitleg over de installatie van een browser-plugin.
- Browser-plugin – Tegen de advertentiegekte: gebruik Ghostery of Privacy Badger om cookies die je tracken te blokkeren in je browser. Daarmee voorkom je deels dat je over verschillende sites wordt gevolgd en blokkeer je advertenties, trackmogelijkheden en locatiediensten.
- Browser-plugin – Gebruik een advertentieblokker zoals Adblock Plus in je browser om te surfen zonder vervelende advertenties.
- Browser-plugin – Gebruik HTTPS Everywhere om je communicatie online te beveiligen.
- Gebruik vimeo in plaats van YouTube. De eerste is namelijk niet van Google. Je kunt eventueel de browser-plugin Adblock for YouTube installeren die de video-advertenties op de YouTube-site uitschakelt.
- Zet webgeschiedenis uit in je browser en in je Google-account (accountinstellingen -> services -> webgeschiedenis verwijderen en onderbreken). Dit kan ook fijn zijn als je de p.c. deelt met huisgenoten.
- Gebruik het proxy-adres van je zoekmachine (Startpage.com) om sites of anoniem te bezoeken. Klik daarvoor in het zoekresultaat niet op de link naar de site, maar op ‘proxy’. Zie de afbeelding hieronder:
- Browser-plugin – Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord. Onthoud die met één overkoepeld wachtwoord. Dat kan met bijvoorbeeld met wachtwoordmanagers Keepass of Lastpass.
- Gebruik een VPN-dienst om anoniem te surfen, bijvoorbeeld NordVPN of VyprVPN van Golden Frog. Hier lees je meer over VPN-diensten. De VPN-verbinding verbergt onder andere je IP-adres en je kunt geografische blokkades omzeilen.
- Stel een tweestapsverificatie (two factor authentication) in als extra beveiliging van je account. Zo kan iemand anders die over je schouders heeft meegekeken, toch niet in jouw account komen of je krijgt een seintje als iemand ongeautoriseerd op je account inlogt. Je kunt dit voor alle veelgebruikte diensten instellen.
- Zorg ervoor dat er op sociale media altijd om jouw toestemming wordt gevraagd voordat iemand je in een foto kan taggen (o.a. Facebook, je kunt dit instellen bij de privacy-instellingen).
Browser uitbreiden
Er zijn een paar tips genoemd waarvoor je een extra functionaliteit aan je browser moet toevoegen: de zogenaamde browser-plugin (extensie, add-on). Het klinkt ingewikkelder dan het is. Het is een kwestie van opzoeken en installeren. Vervolgens moet je naar smaak een aantal instellingen aanpassen. Als je Firefox gebruikt (tip!), dan zie je hier welke add-ons met de nieuwste browsertechniek werken.
Zo installeer je een add-on: – zoek de add-on op en kies voor toevoegen aan de browser. Bijvoorbeeld bij HTTPS Everywhere zie je in Firefox het volgende schermpje:
Hier beheer je je add-ons in Firefox (vergelijkbaar in andere browsers):
Er is meer!
Ten slotte nog dit: bekijk de overzicht en toolbox van Bits of Freedom en leer hoe je nog meer stappen kunt zetten voor bescherming van je privacy online. Of beter nog: word donateur. BoF strijdt voor internetvrijheid en voor ieders privacy online en ze kunnen jouw steun goed gebruiken (want om onafhankelijk te kunnen blijven, moeten de donaties vooral van particulieren komen).
1 reactie
Edelbrock · 21 maart 2018 op 22:35
Zeer interessant dank u!