Laatste update op 16 oktober 2017

Je bent zover: je overweegt om een andere chatapp dan WhatsApp uit te proberen, of – heel misschien – WhatsApp zelfs overboord te gooien. Heel goed. Hoe meer verschillende aanbieders we voor onze diensten gebruiken als consument, hoe beter onze privacy gewaarborgd is. Maar dan: wat kies je?

Ik gebruik op mijn telefoon drie chatapps: Telegram, Wire en Signal. Deze drie apps zijn wat mij betreft op dit moment (zomer 2017) de beste alternatieven voor WhatsApp qua functionaliteit en veiligheid. Ze hebben alle drie hun eigen voors en tegens. In dit korte artikel zet ik de verschillen op een rij. Ik ga het vooral over de functionaliteit hebben en niet zozeer over de veiligheid. Daarover heeft Bits of Freedom al een uitgebreide, prachtige vergelijkingstabel gemaakt (weliswaar enigszins verouderd nu).

Eerst bespreek ik iedere app kort, daarna volgt een vergelijkingstabel. Er zijn ook andere chatapps die het overwegen waar zijn, zoals Threema en Surespot. Omdat ik niemand ken die een van beide gebruik, heb ik ze niet in normaal dagelijks gebruik kunnen testen. Daarom laat ik deze buiten beschouwing.

Telegram

Telegram en WhatsApp lijken het meest op elkaar, zij het dat je met Telegram meer kunt. Er is een robotfunctie geïntegreerd waarmee je bijvoorbeeld snel een afbeelding kunt zoeken of iets op Wikipedia kunt zoeken. Telegram is het bekendst van de drie in deze vergelijking en heeft daarom ook de meeste gebruikers. Dat kan een reden zijn om voor Telegram te kiezen, boven Wire of Signal. Verder hoef je je telefoonnummer niet te delen met anderen die Telegram gebruiken: men kan je vinden op gebruikersnaam.

Binnen Telegram kun je zien of berichten zijn bezorgd en of ze zijn gelezen. Ook kun je zien of iemand online is/een bericht typt. Dit is vergelijkbaar met WhatsApp en ik vind het minder prettig voor je privacy. Je kunt Telegram beveiligen met een pincode en dat vind ik erg handig. Verder kun je al je contacten een eigen led-kleur geven en verschillende instellingen invoeren rondom meldingen en trillen. Een noemenswaardig extra feature is de ‘geheime chat’. Zo’n kanaal wordt uitsluitend op twee toestellen weergegeven. Als de een de chat of een chatbericht verwijdert, verdwijnt het ook bij de ander. Al met al een heel prettige app.

Voordeel: telefoonnummer delen niet vereist | veel opties
Nadeel: lees- en onlinemeldingen (geen chatprivacy)

Signal

Signal is handig als je binnen één app wilt chatten via zowel SMS als Signal. Het is namelijk niet alleen een chatapp, maar het werkt ook als een uitstekende SMS-berichtendienst. Signal heeft standaard een beveiliging met pincode aan boord. Dat is handig, want als je telefoon in de handen van iemand anders komt, kan hij/zij toch niet rechtstreeks in je berichten kijken. De invoer van de pincode is wel wat onhandig, want je krijgt daarvoor geen numeriek toetsenbordje voorgeschoteld. Je kunt al je contacten een eigen ledkleur geven en verschillende instellingen invoeren rondom meldingen en trillen.

Wat ik fijn vind aan Signal is je privacy online: je kunt wel zien of een bericht is verstuurd en afgeleverd, maar je ziet niet wanneer/of de ander het heeft gelezen en je kunt ook niet zien wanneer de ander online is (en vice versa). Dat is niet alleen fijn voor je privacy, het geeft ook rust.

Voordelen: volledige chatprivacy | chatapp en SMS -dienst in één
Nadeel: telefoonnummer vereist

Wire

Wire is het beste te vergelijken met Signal, maar mist een goede beveiligingsfunctie. Als je iemands telefoon kunt openen, kun je het laatste bericht uitlezen als je de meldingen aanzet (ook als je bijvoorbeeld AppLock hebt ingesteld). Dat vind ik het grootste nadeel. Verder is de app vrij recht-toe-recht-aan. Je kunt hier ook niet zien wanneer iemand een bericht heeft uitgelezen (wel of het is afgeleverd), maar je ziet wel wanneer iemand aan het typen is. Het fijnst aan Wire is dat je een chataccount kunt aanmaken via je laptop; een telefoonnummer en/of uitwisseling van adresboek is niet nodig. Je kunt elkaar vinden op gebruikersnaam. Verder kun je Wire op meerdere apparaten gebruiken.

Voordelen: te gebruiken zonder telefoon/telefoonnummer | redelijke chatprivacy
Nadeel: geen app-beveiliging

In overzicht

Jij bepaalt wat jij belangrijke punten vindt …  Dat zal per persoon verschillen. Je kunt sorteren per kolom.

OnderwerpTelegramWireSignal
pin-beveiliging in-app🗶
tel.nr. niet vereist🗶🗶
contactpersoon niet vereist
(vindbaar op gebruikersnaam)
🗶
adresboek delen niet vereist?🗶🗶
groepen
combinatie SMS🗶🗶
ledkleur instelbaar per persoon🗶
bellen?
videochat?
vergelijkbaar met WhatsApp?
versleutelde chats?
geheime chat?🗶🗶
verdwijnende berichten?🗶🗶
opensource?
spraakberichten
webversie (meerdere
toestellen)?

Kies je?

Weet jij welke je moet kiezen? Het is maar de vraag of je een keuze tussen een van de drie moet maken. Waarom zou je niet via verschillende kanalen met verschillende mensen chatten? Ik weet niet precies hoeveel apps je op je telefoon hebt staan, maar er kunnen vast een paar bij. Ik heb ze in ieder geval alle drie geïnstalleerd. Signal heeft mijn lichte voorkeur boven Telegram en Wire.

Links

Vijf alternatieven voor WhatsApp (Consumentenbond)

Categorieën: nieuws