Laatste update op 16 oktober 2017

In februari 2014 maakte Facebook bekend WhatsApp over te nemen. Er zou voor de gebruikers van WhatsApp niets veranderen. Maar op 25 augustus 2016 kondigde WhatsApp aan gegevens met Facebook te gaan delen. En dat voelde ik bij de overname van WhatsApp door Facebook al aankomen: Facebook zou weer meer gegevens kunnen koppelen. “Nee hoor”, beloofde Facebook: “.. dat kunnen we niet en dan gaan we bovendien ook niet doen”. Nu dat helemaal niet waar blijkt te zijn, moet het bedrijf van de Europese Commissie een boete betalen van 110 miljoen euro.

Gelogen!

De reden dat Facebook die boete zonder morren gaat betalen, is ogenschijnlijk de ontdekking van de Europese Commissie dat Facebook in 2014 wel degelijk wist dat een koppeling tussen WhatsApp en Facebook technisch mogelijk was, maar dit ontkende en dus heeft gelogen. Aan de andere kant: een boete van 110 miljoen euro is natuurlijk peanuts voor een organisatie die 19 miljard euro voor WhatsApp betaalde. Reken maar uit: als de helft van de miljard WhatsApp-gebruikers een Facebook-account heeft, komt dat neer op een boete van 4,55 euro per telefoonnummer. En ondertussen zijn er vele telefoonnummers uitgewisseld voor advertentiedoeleinden. Misschien had een boete van 1% van de omzet meer zoden aan de dijk gezet.

Schimmig versus transparant

Daarmee is de tegenstelling tussen Facebook en zijn gebruiker wel erg duidelijk geworden: zo schimmig als de organisatie zelf doet over wat ze achter de schermen doet, zoveel transparantie vraagt Facebook van zijn gebruikers.

Nog een boete?

Misschien heeft ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog een boete voor Facebook in petto. De organisatie berichtte namelijk op 16 mei dat Facebook in strijd met onze privacywetgeving handelt. Facebook verwerkt namelijk gevoelige persoonsgegevens zonder daarvoor uitdrukkelijk toestemming te vragen van de gebruiker. Als de Facebook daar niet mee is gestopt, kan ook de AP besluiten het bedrijf een boete op te leggen. Facebook zelf ziet het probleem overigens niet, want: “Gebruikers zelf controle geven over hun privacy staat bij ons voorop.” Het bedrijf is het dan ook niet eens met de conclusie van het AP. Wordt vervolgd.

Ontkoppel of stap over

Ik ben na de aankondiging van Facebook meteen gestopt met het gebruik van WhatsApp. Gebruik jij WhatsApp én Facebook en wil je niet dat Facebook jouw gegevens tussen beide media koppelt, lees dan deze instructie.

Of beter: stap over op Telegram, Signal of Wire voor je chats. Die zijn veiliger en hebben niets met Facebook te maken. Wire is zelfs te gebruiken zonder telefoonnummer.  Wees niet te bang voor een nieuwe chatapp: je zult zien dat je vrienden ook bereid zijn een andere app te installeren om met jou in contact te blijven.

Categorieën: nieuws