Laatste update op 22 februari 2017

vertaling InfoSec for JournalistsOnderwerpen waar ik mij al jaren mee bezighoud zijn privacy en internetvrijheid. Digitalisering geeft ons zoveel moois, maar door digitalisering sluipen tegelijkertijd minder mooie elementen in ons leven.

Privacy gaat hand in hand met informatiebeveiliging. Silkie Carlo en Arjen Kamphuis schreven in 2014 het boek Infosec for journalists. Het is een handboek dat journalisten de praktische tools geeft om hun digitale informatie op verschillende risiconiveaus te beveiligen.

Vertaling aangeboden aan NVJ

Omdat het handboek nog niet in het Nederlands beschikbaar was, heb ik het eind 2016 vertaald. Die versie werd op 16 februari 2017 door co-auteur Arjen Kamphuis aan de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) aangeboden tijdens een vergadering in Nieuwspoort .

Digitaal beschikbaar, gratis

Het Nederlandse handboek ‘Informatiebeveiliging voor (onderzoeks)journalisten’ is digitaal beschikbaar op de site van de NVJ. Hier kun je de PDF rechtstreeks bekijken en downloaden.

Wil je een korte toelichting op het boek en de essentie, lees dan de toelichting door Arjen Kamphuis op bright.nl en bekijk de video hieronder, waarin hij in persoon het een en ander uitlegt:

 

Gerelateerde artikelen

nieuws

Zo zit het met de VOG

Voor veel functies is er tegenwoordig een screeningsprocedure waarin een medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet overleggen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om docenten, verpleegkundigen, maar ook om vrijwilligers of bestuursleden van bijvoorbeeld een kinderopvang. Lees verder…

nieuws

10 simpele manieren om je privacy online te vergroten

Laatste update op 16 oktober 2017Je wilt graag meer privé zijn als je online bent en minder sporen achterlaten, maar je weet niet waar je moet beginnen? Met deze tien simpele manieren ben je al Lees verder…

nieuws

‘Hey there! I’m updating my WhatsApp privacy settings’

Laatste update op 16 oktober 2017In mijn artikelreeks ‘Dilemma’s van digitalisering’ stip ik aan dat het tegenwoordig eenvoudig is om persoonlijke gegevens uit openbare databases te halen en dat dit vaak niet wenselijk is. Maar Lees verder…