Laatste update op 10 april 2016

Je website is toe aan een opfrisbeurt. Je bent supertevreden over het CMS dat je gebruikt, maar de vormgeving mag wel wat hipper. Geen punt: je vraagt je webbouwer gewoon om alléén de lay-out aan te passen. 

Een website bestaat uit verschillende losstaande onderdelen. Je hoeft dus niet álles te veranderen om te vernieuwen en dat spaart je flink in de kosten.

Omzeil een kapitale fout

Veel mensen denk dat je een compleet nieuwe website nodig hebt als je het ontwerp wilt veranderen. Maar dat is helemaal niet nodig. Een andere vormgeving is puur een kwestie van het oude ontwerp door een nieuwe vervangen. Kort gezegd: een nieuw ontwerp is nog geen nieuwe website. Je kunt dus zowel de inhoud (tekst, plaatjes) als de techniek (nieuwsmodule, twitter, formulieren, contentmanagementsysteem, etc.) behouden. Dat is natuurlijk veel goedkoper dan alles vernieuwen.

Opbouw website net als gebouw
Hoe zit dat nu precies? Misschien verduidelijkt dit voorbeeld:

  • de hostingprovider zorgt voor de webruimte
  • de grafisch ontwerper bedenkt de lay-out
  • de programmeur zorgt voor de functionaliteit (modules als nieuws, fotoalbum, etc.)
  • jijzelf of een tekstschrijver en fotograaf zorgen voor de inhoud
  • de webbouwer maakt de website en brengt lay-out, functionaliteit en inhoud samen

De onderdelen staan allemaal los van elkaar. Je kunt de lay-out aanpassen zonder dat je iets hoeft te doen aan hosting, modules en inhoud.

Wil je een nieuwe lay-out en een extra module? Je geeft het nieuwe design en je extra modulewens door aan de bouwer. Deze vervangt het ontwerp en voegt de extra module toe aan de bestaande site toe. Een compleet nieuwe site is dus echt niet nodig.

Webdesign, programmeren en webbouw: drie beroepen

Ik hoop dat hiermee ook duidelijk wordt dat een webdesigner (grafisch ontwerp) een ander vak heeft dan een websitebouwer. Veel bedrijven huren een webdesigner in voor alle onderdelen van de site. Dat is niet altijd een verstandig keuze. De webdesigner heeft de nadruk bij het ontwerp liggen, en besteedt de bouw vaak uit (en verdient daar dan ook zelf aan).

Een bouwer brengt alle onderdelen samen. Hij kan meer dan alleen bouwen: hij adviseert je over de beste samenvoeging van design en techniek. Uiteindelijk gaat het om de bezoeker, en daar heeft een webbouwer oog voor. Andere benamingen zijn contentspecialist of front-end developer. Hij/zij kijkt niet alleen naar wat er moet worden gemaakt, maar houdt ook rekening met allerlei eisen (zoals cookiewetgeving) en voorwaarden voor gebruik voor zowel bezoeker als bewerker.

Verwar een bouwer ook niet met een programmeur; dat is degene die bepaalde modules ontwikkelt, scripts schrijft en programma’s bouwt. Alhoewel de bouwer ook redelijk thuis is in Java, PHP en eventuele andere programmeertalen, implementeert hij vooral het product van de programmeur. Ieder z’n vak dus.

Vernieuwende techniek

Ten slotte moet ik nog vermelden dat het ook omgekeerd geldt: soms heeft je website qua uiterlijk helemaal niets nodig, maar heb je wel verbeterde techniek nodig. Bijvoorbeeld code die aan de actuele technische ontwikkelingen voldoet, of een verbeterde versie van je CMS. Het werkt dus naar beide kanten.

Je bent helemaal slim bezig als je verschillende bedrijven kiest voor de hostingprovider en de bouw van de website. Dan kun je afscheid nemen van je bouwer, zonder dat je de site hoeft te verhuizen.

Dit artikel verscheen eerder op 42bis.nl

Categorieën: nieuws