Laatste update op 16 september 2021

zwemmende reebokDe zwemmende reebok zegt misschien niet zoveel over wat Artheos doet. Maar het zegt wel iets over hoe ik in het leven sta. De reebok heeft een keuze gemaakt: hij is in het water gegaan op weg ergens naartoe, misschien een spannende tocht, maar met het doel om er te komen.

Onderweg …

Mijn focus ligt op het gebied van privacy-awareness en gegevensbescherming/informatiebeveiliging. Ik ben inzetbaar als gastdocent en -spreker over onderwerpen als gegevensbescherming en privacy online.

Taal & techniek

Via Artheos houd ik mij verder bezig met een combinatie van taal en techniek waarin transparante communicatie over privacy en informatiebeveiliging centraal staan.

Privacy/informatiebeveiliging

Vanuit een wat meer activistische invalshoek was ik van februari t/m mei 2017 een dag per week als gastschrijver betrokken bij Bits of Freedom in Amsterdam. Privacy gaat hand in hand met informatiebeveiliging. In dat kader verzorgde ik de vertaling (ENG->NL) van het boek Informatiebeveiliging voor (onderzoeks)journalisten’ (Infosec for journalists) van Silkie Carlo en Arjen Kamphuis. Die versie werd begin 2017 aan de NVJ aangeboden (update in februari 2018). Daarnaast schreef ik op basis daarvan een verkorte en geactualiseerde versie in opdracht van het Broodfonds, met co-auteur en cybersecurity-expert Arjen Kamphuis.

Persoonlijk tintje

Kernwoorden: creatief, veelzijdig en leergierig. Het verbreden en verdiepen van kennis en vaardigheden is voor mij vanzelfsprekend. Ik volg daarom regelmatig trainingen of opleidingen en waar het kan ben ik autodidact. Het gevolg is dat ik een grote verscheidenheid aan diensten kan bieden en weet waar mijn grenzen liggen.

Helma op AssenIn mijn vrije tijd ga ik graag motorrijden, fotograferen of lezen. Ik schreef een boek waarin ik plekken, personen en kunstwerken in Venetië koppel aan de gedichten van Willem de Mérode.

Mijn Groningse roots neem ik overal mee naartoe. En mijn Ducati ook, als het even kan.

Helma volgde de opleiding hbo digitale communicatie (NCOI). Daarnaast studeerde af op het vakgebied Nederlands aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In 2017 volgde ze twee DPO-opleidingen tot Data Protection Officer/privacy-adviseur aan HAN te Arnhem. In 2019 behaalde ze CIPT (privacy in technologie) en in 2021 CISM (information security manager).