Laatste update op 24 juni 2018

zwemmende reebokDe zwemmende reebok zegt misschien niet zoveel over wat Artheos doet. Maar het zegt wel iets over hoe ik in het leven sta. De reebok heeft een keuze gemaakt: hij is in het water gegaan op weg ergens naartoe, misschien een spannende tocht, maar met het doel om er te komen.

Onderweg …

Mijn focus ligt op het gebied van privacy-awareness en databescherming. Ik geef organisaties advies als privacyfunctionaris en help ze om te voldoen aan de nieuwe AVG-wetgeving. Daarvoor help ik organisaties bijvoorbeeld met het schrijven van een heldere privacyverklaring. Verder geef ik trainingen op het gebied van privacy-awareness en persoonlijke privacy online. Ik heb verschillende jaren als docent Nederlands gewerkt en zo heb ik een sloot aan ervaring in didactische vaardigheden opgedaan die ik voor de trainingen kan gebruiken. Sinds mei 2018 combineer ik deze werkzaamheden met mijn werk als privacy officer voor roc Deltion College in Zwolle.

Taal & techniek

Via Artheos houd ik mij verder bezig met een combinatie van taal en techniek waarin het maken en onderhouden van websites, het verzorgen van trainingen (WordPress, Nederlands, Word en Excel) en het verzorgen van digitale communicatie centraal staan.

Privacy/informatiebeveiliging

Privacy vind ik een belangrijk onderwerp. Daarom werkte ik bijvoorbeeld van februari t/m mei 2017 een dag per week als gastschrijver bij Bits of Freedom in Amsterdam. In het najaar van 2017 volgde ik de opleidingen tot Data Protection Officer (DPO) aan het HAN in Arnhem. Ik ben inzetbaar als gastdocent en gastspreker over onderwerpen als gegevensbescherming en privacy online.

Privacy gaat hand in hand met informatiebeveiliging. In dat kader verzorgde ik de vertaling (ENG->NL) van het boek Informatiebeveiliging voor (onderzoeks)journalisten’ (Infosec for journalists) van Silkie Carlo en Arjen Kamphuis. Die versie werd begin 2017 aan de NVJ aangeboden (update in februari 2018). Daarnaast schreef ik op basis daarvan een verkorte en geactualiseerde versie in opdracht van het Broodfonds, met co-auteur en cybersecurity-expert Arjen Kamphuis.

Persoonlijk tintje

Kernwoorden: creatief, veelzijdig en leergierig. Het verbreden en verdiepen van kennis en vaardigheden is voor mij vanzelfsprekend. Ik volg daarom regelmatig trainingen of opleidingen en waar het kan ben ik autodidact. Het gevolg is dat ik een grote verscheidenheid aan diensten kan bieden én weet waar mijn grenzen liggen.

Helma op AssenIn mijn vrije tijd ga ik graag motorrijden, fotograferen of lezen. Ik schreef een boek waarin ik plekken, personen en kunstwerken in Venetië koppel aan de gedichten van Willem de Mérode. Nu werk ik aan een jeugdboek voor 13+.

Mijn Groningse roots neem ik overal mee naartoe. En mijn Ducati ook, als het even kan.

Helma volgde de opleiding hbo digitale communicatie (NCOI). Daarnaast studeerde af op het vakgebied Nederlands aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In 2017 volgde ze twee DPO-opleidingen tot Data Protection Officer/privacy-adviseur aan HAN te Arnhem.