Laatste update op 30 april 2018

zwemmende reebokDe zwemmende reebok zegt misschien niet zoveel over wat Artheos doet. Maar het zegt wel iets over hoe ik in het leven sta. De reebok heeft een keuze gemaakt: hij is in het water gegaan op weg ergens naartoe, misschien een spannende tocht, maar het doel is er te komen.

Onderweg …

Mijn focus ligt tegenwoordig vooral op het gebied van privacy-awareness en databescherming. Ik geef organisaties advies als DPO (privacyfunctionaris) en help ze om te voldoen aan de nieuwe AVG-wetgeving. Daarvoor help ik organisaties met het schrijven van een heldere privacy-statement en het opzetten van een verwerkingenregister dat ook voor de interne documentatie van datalekken kan worden gebruikt. Speciaal daarvoor heb ik een databasetool ontwikkeld. Verder geef ik trainingen op het gebied van privacy (awareness en persoonlijke privacy online).

Combinatie van werkzaamheden

Via Artheos houd ik mij daarnaast bezig met een combinatie van taal en techniek waarin het maken en onderhouden van websites, het verzorgen van trainingen (WordPress, Nederlands, Word en Excel) en het verzorgen van digitale communicatie centraal staan.

In de afgelopen jaren heb ik allerlei werkzaamheden uitgevoerd, bijvoorbeeld pr/communicatie voor de Statenfractie van D66 Gelderland, het notuleren van de AVA voor USG People en van de RvT/ALV van een aantal landelijke organisaties, taal- en Word-trainingen voor een woningcorporatie tot en met het programmeren  van databases in MS Access voor verschillende doeleinden.

Privacy/informatiebeveiliging

Privacy vind ik een belangrijk onderwerp. Daarom werkte ik bijvoorbeeld van februari t/m mei 2017 een dag per week als gastschrijver bij Bits of Freedom in Amsterdam. In het najaar van 2017 volgde ik de opleidingen tot Data Protection Officer (DPO) aan het HAN in Arnhem. U kunt mij inzetten als uw DPO/adviseur gegevensbescherming en als gastdocent over onderwerpen als gegevensbescherming en privacy online. Verder ben ik beschikbaar als gastspreker voor een lezing over privacy.

Privacy gaat hand in hand met informatiebeveiliging. In dat kader vertaalde ik het boek Informatiebeveiliging voor (onderzoeks)journalisten’ (Infosec for journalists) van Silkie Carlo en Arjen Kamphuis in het Nederlands. Die versie werd begin 2017 aan de NVJ aangeboden (met update in februari 2018). Daarnaast schreef ik op basis daarvan een verkorte en aangepaste versie in opdracht van het Broodfonds, met co-auteur en cybersecurity-expert Arjen Kamphuis.

Docent Nederlands

In het schooljaar 2017-2018 sta ik voor het derde jaar tijdelijk deels voor de klas als docent Nederlands.  Leerzame jaren, waarin ik onder andere een sloot aan ervaring in didactische vaardigheden opdoe. Bovendien ontwikkel ik veel materiaal dat ik weer bij mijn bedrijfstrainingen kan gebruiken.

Kernwoorden: creatief, veelzijdig en leergierig. Het verbreden en verdiepen van kennis en vaardigheden is voor mij vanzelfsprekend. Ik volg daarom regelmatig trainingen of opleidingen en waar het kan ben ik autodidact. Het gevolg is dat ik een grote verscheidenheid aan diensten kan bieden én weet waar mijn grenzen liggen.

Helma op AssenIn mijn vrije tijd ga ik graag motorrijden, fotograferen of lezen. Verder schreef ik een boek waarin ik plekken, personen en kunstwerken in Venetië koppel aan de gedichten van Willem de Mérode en aan een jeugdboek voor 13+. Het Venetië-boek is ondertussen klaar.

Mijn Groningse roots neem ik overal mee naartoe. En mijn Ducati ook, als het even kan.

Helma volgde de opleiding hbo digitale communicatie (NCOI). Daarnaast studeerde af op het vakgebied Nederlands aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. In 2017 volgde ze de DPO-opleidingen tot DPO/privacy-adviseur aan HAN te Arnhem.