Laatste update op 10 april 2016

Eenvoudig foto’s in Word comprimeren

Je houdt de bestandsgrootte van je documenten eenvoudig binnen de perken houden door automatische compressie. Je originele foto blijft gewoon bewaard. Het is slechts een kwestie van een simpel vinkje.

Als je vaak met afbeeldingen in Word- of PowerPoint-documenten werkt, is het je vast opgevallen: de bestanden worden erg groot. Soms zo groot dat je ze niet meer kunt versturen. Veel internetproviders stellen namelijk een maximum aan de grootte van e-mailbijlagen (circa 5Mb).

Zulke grote bestanden ontstaan wanneer je foto’s met een hoge resolutie invoegt. Deze foto’s (meestal jpg-bestanden) zijn zelf vaak al meer dan 2 Mb per stuk. Meerdere foto’s met hoge resolutie invoegen levert dus een groot bestand op, zowel in Word- als in PDF-formaat.

Resolutie niet van belang, dan comprimeren!

Als het niet van belang is dat je een foto in de orginele resolutie in het document opneemt, kun je er het beste voor kiezen om de bestanden automatisch door Word of Powerpoint te laten comprimeren c.q. verkleinen. Dit gaat werkelijk heel eenvoudig.

  • selecteer een afbeelding in je document
  • open de werkbalk ‘Hulpmidddelen voor afbeeldingen’ (2007), of kies tabblad Opmaak uit het lint (2010)
  • kies voor ‘Afbeeldingen comprimeren’
  • klik op ‘Opties’ en kies de gewenste compressie (er worden voorbeelden gegeven voor afdrukkwaliteit, beeldschermkwaliteit of e-mail)
  • zet een vinkje bij ‘Automatisch standaardcompressie uitvoeren bij opslaan

Voila, je bent klaar. Zodra je je bestand opslaat, worden de opgenomen foto’s automatisch verkleind. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je de eigenlijke foto hiermee wijzigt, want er wordt door Word en PowerPoint een kopie van de afbeelding in het bestand ingelezen.

foto'sautomatisch verkleinen in Word en Powerpoint

foto’s automatisch verkleinen in Word en Powerpoint

Categorieën: nieuws