Laatste update op 10 april 2016

Plakken in MS Word: waarom gaat het nooit zoals ik wil?

Teksten kopiëren en plakken: het is heel gemakkelijk in de Office-programma’s. De insiders gebruiken hiervoor meestal CTRL + C (kopiëren) en CTRL + V (plakken). Anderen maken deze keuze via het menu.

Maar misschien stuit je al snel op problemen: de gekopieerde tekst neemt namelijk de opmaak van de bron mee. Het is misschien niet logisch, maar zo werkt het helaas wel volgens de standaardinstellingen. De te plakken tekst neemt uw prachtige opmaak niet automatisch over. Een ander lettertype, of andere lettergrootte is het gevolg. Dat moet u vervolgens weer met de hand aanpassen. Dat is niet handig. Hoe voorkomt u dit?

Oplossing: plakken speciaal, zonder opmaak

plakken speciaalOm dit te voorkomen is de optie Plakken Speciaal gemaakt. Hier kunt verschillende plakopties selecteren. Kiest u hier voor ‘Niet-opgemaakte tekst’, dan wordt uw tekst als het ware puur als platte tekst in uw document opgenomen. Uw instellingen worden daarbij overgenomen.

Helaas kunt u deze optie niet gebruiken voor het plakken van tabellen, want alle opmaak gaat verloren; ook de opmaak van de tabel. Verder is het eigenlijk de enige juiste manier van plakken. Wilt u een tabel of opsomming met behoud van opmaak plakken, dan moet u op de ouderwetse manier verder: de geplakte tekst selecteren en vervolgens de juiste opmaak handmatig toevoegen.

plakken zonder opmaak MS Word

Speciale plakinstellingen van Word

Vanaf Word 2007 kent het programma speciale plakinstellingen waarmee je het plakgedrag in Word al voor een groot deel kunt beïnvloeden. Klik daarvoor op de Office-knop van het programma (linksboven), selecteer vervolgens ‘Opties voor Word’ (rechtsonder) en kies voor ‘Geavanceerd’. Als u daar naar beneden scrollt zit u een hoofdstukje genaamd ’Knippen, kopiëren en plakken’.

speciale

Gratis workshop, macro voor plakken zonder opmaak

Nu weet u hoe u het menu kunt oproepen om speciaal te plakken. U weet hoe u bepaalde instellingen kunt manipuleren. Maar … dat moet natuurlijk sneller! Het liefst via 1 knopje. Dat kan door het gebruik van macro’s. Macro’s zijn erg gemakkelijk te maken, al klinkt het misschien ingewikkeld. Wijst u de macro vervolgens aan een knop toe, dan is het voortaan 1 klik en de gekopieerde tekst wordt zonder opmaak in uw document geplakt. Ga naar de gratis workshop: ‘Macro maken: Plakken Speciaal – zonder opmaak’ »