Laatste update op 5 maart 2018

In opdracht van Gendo schreef ik in december 2017/januari 2018 in samenwerking met Arjen Kamphuis het boekje ‘Persoonlijke informatiebeveiliging’. Met dit boekje leer je hoe je je gegevens (verslagen, foto’s, bestanden) en je communicatie met anderen beschermt tegen ongeautoriseerde toegang. Ook leer je hoe je online minder sporen kunt achterlaten.

Download

Hier vind je een digitale versie van het boek.

De uitgave is gemaakt als instructie om te leren hoe je met digitale informatiebeveiliging kunt omgaan. Digitale informatie kun je op verschillende risiconiveaus beveiligen; afhankelijk van de dreiging neem je bijpassende maatregelen. In dit boekje wordt het basisniveau van informatiebeveiliging  toegelicht. Het is geschreven op verzoek van het Broodfonds.

Op de uitgave is de licentie CC BY-NC-SA 4.0 van toepassing. Je mag de tekst gebruiken, bewerken voor educatieve, niet-commerciële doeleinden onder naamsvermelding. Dus, download het boekje en maak kennis met de basisbescherming van je digitale gegevens.


1 reactie

KJ · 2 maart 2018 op 11:27

Ik heb het boekje gelezen en er staan veel nuttige zaken in.

Wat betreft LastPass een opmerking.
Het verliezen van je LastPass wachtwoord is geen ramp; er is een Emergency Access mogelijkheid. Die mogelijkheid kun je ook nog eens delen met een familielid of vriend voor het geval je zelf niet in staat bent je LastPass wachtwoord te herstellen.
Deze actie kan met een zelf in te stellen wachttijd uitgevoerd worden (je krijgt een mail van LastPass dat die persoon over bijvoorbeeld 24 uur een nieuw wachtwoord kan toewijzen).

Ik ben al jaren een fan van LastPass, vooral omdat het op al je devices werkt en gesynchroniseerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *