Laatste update op 17 oktober 2017
Van februari 2017 t/m mei 2017 was ik op de meeste vrijdagen op het kantoor van Bits of Freedom (BoF) in Amsterdam te vinden. BoF komt op voor ieders internetvrijheid en privacy online. Onderwerpen die ik belangrijk vind ik omdat digitalisering hard gaat en commerciële organisaties naar de digitale macht hebben gegrepen. Ik schreef voor BoF een reeks artikelen over die onderwerpen.
Grote dank aan BoF dat ze mij in de gelegenheid stelden om mijn blogs via zo’n stevig podium naar buiten brengen. Wil je op je gemak lezen wat ik allemaal heb geschreven, hier is een overzicht van de artikelen:
- We stellen graag aan je voor: Helma de Boer (motivatie)
- De dilemma’s van digitalisering 1/3
- De dilemma’s van digitalisering 2/3
- De dilemma’s van digitalisering 3/3
- Veilig e-mailen met behulp van Edward, de vriendelijke robot
- Stem wijzer met de juiste kieswijzer
- Ongehoorzaamheid als deugd, nomineer
- In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook
- Help mee het internet gezond te houden
- Internet of Things: geven we de macht over onze data weg?
- Baas over je eigen apparaat (of: over hoe je leverancier je apparaat kan gijzelen)
- Hey there. I am updating my WhatsApp-privacy settings
Er volgen nog twee artikelen, want die waren al in voorbereiding op het moment dat ik afscheid nam van de BoF-collega’s. Die artikelen verschijnen op deze site. Vanaf juni zal ik ook de andere artikelen op deze website posten.
Feedback
Ik had een bijzonder leerzame tijd bij BoF, al was het alleen al omdat nu eens iemand anders mijn teksten las en van commentaar voorzag (als docent Nederlands geef je doorgaans feedback op schrijfproducten aan anderen). Ik hoop ook in de toekomst bij BoF betrokken te blijven en wellicht met enige regelmaat blogs te publiceren.
Privacy, vervolg
Digitale informatiebeveiliging gaat hand in hand met digitale privacy. In dat kader vertaalde ik het boek Informatiebeveiliging voor (onderzoeks)journalisten’ (Infosec for journalists) van Silkie Carlo en Arjen Kamphuis in het Nederlands. De NRC gaat de vertaling gebruiken om haar journalisten te training in digitale informatiebeveiliging. Het Nederlandse handboek ‘Informatiebeveiliging voor (onderzoeks)journalisten’ is digitaal beschikbaar op de site van de NVJ. Hier kun je de PDF rechtstreeks bekijken en downloaden.
In het najaar van 2017 volg ik de opleiding tot Data Protection Officer (DPO) aan het HAN in Arnhem. Zo kun je mij straks inzetten als DPO/adviseur gegevensbescherming en als gastdocent over onderwerpen als gegevensbescherming en privacy.
NB De uitgelichte foto bij dit artikel is gemaakt van de zwemkabouter die voor het kantoor van BoF in Amsterdam in het water ligt te drijven. Te grappig om niet te delen.