Laatste update op 17 oktober 2017
Tegenwoordig hanteren steeds meer websites voorwaarden voor een sterk wachtwoord. Je moet dan bijvoorbeeld voldoen aan minimumeisen waarbij je hoofdletters, cijfers en diakritische tekens moet gebruiken.
Vast wachtwoord: niet doen
Veel mensen komen hiermee in de knoop en gebruiken dan maar een vast wachtwoord voor verschillende sites. Niet doen, is niet nodig. Er zijn veel artikelen geschreven over hoe belangrijk online-privacy is en daarmee ook de keuze voor veilige wachtwoorden.
Wisselend wachtwoord toch makkelijk
Omdat ik in de dagelijkse praktijk nog steeds veelvuldig Welkom01 (!) tegenkom, geef ik je wat concrete voorbeelden om het beter aan te pakken. Daarmee heb je straks een écht moeilijk wachtwoord wat je écht makkelijk kunt onthouden. Een wachtwoord dat je altijd bij de hand hebt. Wil je geen briefjes meer, geen wachtwoordkluis meer en toch geen voor de hand liggende naam gebruiken? Zo werkt het:
- je kiest een vast ritme (met wisseltruc voor een uniek wachtwoord)
- je verklapt je ritme aan niemand
Dat was het.
Voorbeelden
Niet iedereen is even creatief in zo’n ritme, dus ik help je op weg. Met het voorbeeld hieronder kun je bij nagenoeg alle websites uit de voeten.
- Je kiest als basis bijvoorbeeld het woord sloxdox (kies bij voorkeur een niet-bestaand woord)
- Je zet steeds hetzelfde karakter in hoofdletter, bijvoorbeeld de vierde (X)
- Je neemt een vast diakritisch teken, bijvoorbeeld de hashtag #
- Je neemt een vaste cijfercombinatie, bijvoorbeeld 465
Dat wordt dus: sloX465dox#
Dan de wisseltruc: Je neemt (bijvoorbeeld) het eerste en het laatste karakter van het gedeelte van de url tussen www. en .nl, dus:
- sloX465dox# plus 4s (www.42bis.nl) = sloX465dox#4s
- sloX465dox#tr = twitter, sloX465dox#fk = facebook
Variaties
De stappen uit het voorbeeld kun je natuurlijk aanpassen aan je eigen wensen, bijvoorbeeld een wachtwoord waarbij je de eerste drie karakters van de website neemt met een vast ritme daarachter, zoals:
42bis →42bsloX#dox
twitter → twisloX#dox
LinkedIn → linsloX#dox
Facebook →facsloX#dox
De clou is dat je het vaste woord onthoudt en de wisselcode kunt uitlezen van de url. Uiteraard geldt: hoe meer karakters, hoe sterker je wachtwoord. Als je jouw vaste combinatie in je vingers vastspijkert, kun je overal en altijd inloggen op je accounts met een uniek wachtwoord. Nooit meer klikken op ‘wachtwoord vergeten’. Easy.
*Je kunt ook een (vaste) combinatie van toetsenbordletters nemen, zoals TCLSC van de toetsen Tab, CapsLock, Shift, Ctrl.
Dit artikel verscheen eerder op 42bis.nl